Kes Boring duk umah ahad lepas dan lepas...eheheh..so aku try laa buat fruit tart nih..Nih first time buat ooo...eheheh...Resipi aku amik kat ner aku lupe dah...tak per yg penting aku taip balik yer..
Untuk Bahan Pastry
200g Mentega
100g Gula Aising
1/4 TSP Esen Vanilla
Bahan B
1 Biji Telur
Bahan C
420 g Tepung Gandum
1 TSP Susu Tepung
Cara-Cara :
1. Putar Bahan (A) Hingga Kembang
2. Dah Lembut Putar Bahan (B) sehingga gebu
3. Akhir sekali masukkan Bahan (C) dan gaul sebati
3. Akhir sekali masukkan Bahan (C) dan gaul sebati
CUSTAD FILLING
2 Sudu Besar Tepung Gandum
2 Sudu Besar Tepung Custad
8 Sudu Besar Gula
2 Cawan Susu Segar
2 Biji Telur
2 Sudu Besar Butter
Cara-Cara :
1. Masukkan tepung gandum & tepung kastad dalam periuk bersama 2 sudu besar susu segar kacau hingga sebati
2. Masukkan telur & kacau sebati
3. Masukkan lebihan susu + Butter
4. Bila dah pekat & berkilat bolehla angkat dari dapur dan bila dh sejuk sket bley laa letak kat pastry....3. Masukkan lebihan susu + Butter
Nih laa guper kulit pastrynya...
0 comments:
Post a Comment